Založ si blog

O feminizme a moci.

Čo má spoločné Lana Del Rey a vražda pri zatýkaní ? Obvinenia z rasizmu. Nechcem tu preberať, či oprávnené, aj keď je to výživná téma.  Pod jej ťarchou však uniká podstata. V prvom prípade falošný feminizmus a v druhom zneužitie moci.

Del Rey sa vyjadrila k využívaniu nahoty ako prostriedku propagácie hudby. Oponenti okamžite argumentovali, že nejde o samoúčelnosť, ale feminizmus a oslavu tela. Keďže však tento spôsob prezentácie je vlastný prevažne umelkyniam tmavšej farby pleti, spor sa preniesol do úrovne rasy a tam aj pokračoval. Prečo však niekto považuje lascívnosť za feminizmus už ostalo nezodpovedané.  Ako môže hodnotu ženy v očiach spoločnosti zvyšovať živočíšnosť ? Je super cítiť sa sexi a krásna, cool v texte odpálkovať chlapa a zároveň ho pri tom provokovať a protagonistkám to rozhodne nemám za zlé. Ale nie je to feminizmus. Je to skôr komplex a celý prejav je terapia, spojená s pomstou za mužský šovinizmus ( prípadne presne to, čo Del Rey napísala – prvoplánová, avšak veľmi účinná reklama produktu ). Feminizmus je o búraní predsudkov a rodových stereotypov, využívanie sexuality túto snahu skôr podkopáva. Tá by vo výsledku mala byť relax, nie prostriedok.

Rasizmus v podaní polície je trochu iná záležitosť. Je mi jasné, že ľudský faktor sa nedá vylúčiť nikde, kde sa vyskytujú ľudia. Ak však spoločnosť niekomu zverí moc, nie je to preto, aby ju svojvoľne uplatňoval podľa vlastného uváženia a nálady. Sú pravidlá, ktoré nesmie prekročiť. Takže, ak policajt z pozície moci udusí zatýkaného, ktorý nekladie odpor a navyše prosí o kyslík, je to úkladná vražda s priťažujúcou okolnosťou zneužitia moci. Tu nie je žiadny priestor na diskusiu. Že obeť bol černoch a že policajt jednal s ohľadom na túto okolnosť brutálnejšie, by však Američania spracovať mali, pretože po povrchu problému sa kĺžu už príliš dlho.

Vojna a strach.

14.03.2022

Vojna. Až donedávna to bol pre väčšinu ľudí v Európe pojem z minulosti. Odrazu je priam hmatateľná. Vidím ľudí súcitiacich, nahnevaných, prekvapených, popierajúcich… A vystrašených. Tiež sa bojím. Celkom prirodzene mám strach o ľudí, ktorí trpia. Mám strach z ekonomických dôsledov vojny, ktoré nepochybne zasiahnu životnú úroveň a bude to ťažké. Najviac sa [...]

Billboard a Bielorusko.

24.05.2021

Dnes som pozerala live vystúpenia na Billboard Music Awards 2021. Zo začiatku mi vôbec nenapadlo, aké myšlienkové pochody vo mne vzbudia. Vidieť po takmer roku umelcov na pódiu, a pod ním živé publikum, bolo ako balzam. Nejde len o samotnú pozitívnu energiu, ktorú si navzájom odovzdávali, ale o odkaz. V rovnakej dobe totiž média obletela správa o, mierne povedané, [...]

Reštart.

22.10.2020

Redaktorka na ulici pristavuje ľudí. “Nosíte rúšku ?” podstrčí mikrofón okoloidúcemu. “Samozrejme, som zodpovedný.” Odpovie respondent. V tom do záberu vkročí ďalší občan: “Všetko je to výmysel, rúšky, vakcíny, covid !!! Nenechám sa zotročovať !” Vzápätí sa obaja hádajú v nezmieriteľných názoroch. Redaktorka si to celé natáča na mobil, aby mohla [...]

Joe Biden, kampaň 2024

Biden vtipkoval na Trumpov účet, exprezident mu adresoval štipľavú poznámku

28.04.2024 09:57

Americký prezident Joe Biden na sobotňajšej večeri organizovanej združením spravodajcov v Bielom dome vtipkoval na adresu Donalda Trumpa.

Vzácny desaťdukát, zbierka Václava Brunu

Zbierka mincí českého zubára vyniesla milióny. Kôň doktora Brunu vyhral trikrát Veľkú Pardubickú

28.04.2024 08:30

Draží sa zbierka mincí českého zubára, významného zberateľa aj chovateľa koní Václava Brunu. Už počas prvého dňa vyniesla milióny eur.

mrož, ryba

Poľský turista dostal vysokú pokutu za to, že sa na Špicbergoch príliš priblížil k mrožovi

28.04.2024 07:24

Turista z Poľska pri návšteve nórskeho arktického súostrovia Špicberky dostal pokutu za to, že sa až veľmi priblížil k mrožovi.

Boroďanka, vojna na Ukrajine

ONLINE: Pokračujú tuhé boje o Očeretine. Ukrajina dúfa, že americká pomoc zvráti situáciu na fronte

28.04.2024 07:15, aktualizované: 08:52

Ukrajina očakáva, že zahraničná vojenská pomoc vrátane munície a zbraní pomôže zvrátiť situáciu na frontoch v Bachmute a Avdijivke aj v iných oblastiach.

Štatistiky blogu

Počet článkov: 9
Celková čítanosť: 20107x
Priemerná čítanosť článkov: 2234x

Autor blogu

Kategórie