Založ si blog

Reštart.

Redaktorka na ulici pristavuje ľudí.

“Nosíte rúšku ?” podstrčí mikrofón okoloidúcemu.

“Samozrejme, som zodpovedný.” Odpovie respondent.

V tom do záberu vkročí ďalší občan: “Všetko je to výmysel, rúšky, vakcíny, covid !!! Nenechám sa zotročovať !”

Vzápätí sa obaja hádajú v nezmieriteľných názoroch. Redaktorka si to celé natáča na mobil, aby mohla tento názorový boj zavesiť na internet a získať chvíľku lacnej slávy.

 

Svet je čím ďalej, tým viac polarizovaný a ak by sme si to náhodou nevšimli, je to v priamom prenose. Keby som chcela byť apokalyptická, sme takmer na vrchole pádu a ten posledný krok do priepasti bude ekologický. Lenže apokalypsy ani zďaleka neprebiehajú ako v Biblii. Neznamenajú koniec, ako podotýka pán profesor Bárta, ale reštart. To, čo spoločnosť privedie na vrchol, ju nakoniec aj zničí. Náš blahobyt, nech mi odpustia sociálne slabšie skupiny, dosahuje v mnohých prípadoch dekadenciu starého Ríma. Vedecko-technická revolúcia dlhodobo upevňuje vedomie, že ľudstvo nemá premožiteľa. Globalizácia v nesporne dobrej vôli vyrovnať životnú úroveň na celej planéte, zaradila vesmírnu rýchlosť. Tá však môže spôsobovať časové paradoxy ( myslenie a tradície sa menia iným tempom ako ekonomické a spoločenské napredovanie ). Ak by som to mala zhrnúť, zdá sa, že na vyšší level nie sme ako celok pripravení morálne. Práve tu vidím najväčší handicap, ktorý ostal prikrčený v úzadí a bráni nám z vrcholu namiesto pádu vzniesť sa na Olymp. Je to ten pomyselný malý krok pre človeka, ale veľký krok pre ľudstvo. Ale ja verím, že ho raz spravíme. Sme k nemu stále bližšie.

Vojna a strach.

14.03.2022

Vojna. Až donedávna to bol pre väčšinu ľudí v Európe pojem z minulosti. Odrazu je priam hmatateľná. Vidím ľudí súcitiacich, nahnevaných, prekvapených, popierajúcich… A vystrašených. Tiež sa bojím. Celkom prirodzene mám strach o ľudí, ktorí trpia. Mám strach z ekonomických dôsledov vojny, ktoré nepochybne zasiahnu životnú úroveň a bude to ťažké. Najviac sa [...]

Billboard a Bielorusko.

24.05.2021

Dnes som pozerala live vystúpenia na Billboard Music Awards 2021. Zo začiatku mi vôbec nenapadlo, aké myšlienkové pochody vo mne vzbudia. Vidieť po takmer roku umelcov na pódiu, a pod ním živé publikum, bolo ako balzam. Nejde len o samotnú pozitívnu energiu, ktorú si navzájom odovzdávali, ale o odkaz. V rovnakej dobe totiž média obletela správa o, mierne povedané, [...]

Dokonalosť.

14.10.2020

Pokúšať sa o dokonalosť je ľudský fenomén. Prostriedky k jej dosiahnutiu sa menia naprieč časom, avšak nikdy neboli tak masovo dostupné a na takej úrovni, ako dnes. Čo nám to ale prinieslo ? V súčasnosti nie je problém stretnúť dokonalé bytosti na sieti, stretnúť dokonalosť vo filme, v hudbe, reklame. Spočíva však predovšetkým v technických možnostiach, nie [...]

Izrael / Vojak / Armáda / Gaza /

Niektorí z rezortu diplomacie USA pochybujú o legálnom použití amerických zbraní Izraelom

28.04.2024 06:25

"Vážne znepokojenie z nedodržiavania" humanitárneho práva počas vojny v Pásme Gazy Izraelom vyjadrili štyri zložky rezortu americkej diplomacie.

Abrams, Ukrajina

Tankom Abrams sa na Ukrajine nedarí. Vyskúšajú ruskú korytnačiu taktiku?

28.04.2024 06:00

Ukrajina dostala od USA 31 tankov Abrams M1A1. O päť už prišla a ďalšie tri boli poškodené.

parlament, PVV, rokovanie, Robert Fico, Peter Pellegrini, Milan Majerský, Tomáš Taraba

Získa Slovensko všetkých 6,4 miliárd z plánu obnovy? Úradníci vládu kritizujú, Fico sa spolieha na nové zákony

28.04.2024 06:00

Najviac omeškaných míľnikov a problémov s implementáciou opatrení majú rezorty zdravotníctva, spravodlivosti a životného prostredia či vnútra. Slovensko môže prísť o miliardy eur.

Gay, gej homosexuáli, LGBTI, dúhový pochod,

Nový iracký zákon proti homosexualite počíta s trestom až 15 rokov väzenia

28.04.2024 05:49

Cieľom zákona je "chrániť irackú spoločnosť pred morálnou skazenosťou a volaním po homosexualite, ktoré zachvátilo svet".

Štatistiky blogu

Počet článkov: 9
Celková čítanosť: 20106x
Priemerná čítanosť článkov: 2234x

Autor blogu

Kategórie